בדיקות שמיעה לילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שעווה מרובה באוזן

ירידה בשמיעה היא תופעה שאנו נוטים לייחס בעיקר לאנשים מבוגרים ואכן חלק גדול מהמטופלים שאצלם מאובחנת ירידה בשמיעה הם מבוגרים. עם זאת, שינויים ביכולת השמיעה, ממש בדומה לשינויים בראיה, יכולים להיות גם אצל ילדים.

בדיקת שמיעה לילדים

ישנה נטייה לחשוב שבעיית שמיעה אצל ילדים היא חירשות מלידה. הדברים אינם כך. גם אצל ילדים יכולה להיות ירידה בשמיעה וחשוב לאבחן ולטפל בזמן. הקושי בשמיעה גורם לתסכול רב אצל אותם ילדים וגם לקשיים שמפורשים פעמים רבות כהפרעות קשב וריכוז.

מתי כדאי לקחת את הילד לבדיקת שמיעה?

כאשר מתעורר חשד לגבי ירידה בשמיעה של הילד מומלץ לפנות לרופא אף אוזן גרון שהוא הכתובת הראשונה עבורכם. יכולים להיות תסמינים שונים שידליקו נורה אדומה:

  • בקשה לחזרה על הדברים: כשהשמיעה תקינה, השיחה עם הילד זורמת ולא מתעורר הצורך לחזור על הדברים. אם הילד מבקש פעמים רבות לחזור על הדברים, יתכן שישנה ירידה בשמיעה.
  • לא קשוב: מצב בו הילד לא קשוב מתפרש, במיוחד בהקשר של בית הספר, בתור הפרעת קשב וריכוז. אכן בשיעורים יכולת הקשב היא כלי חשוב ולכן הדבר יבלוט במיוחד. חוסר קשב יכול להתבטא בחולמנות ויכול להתבטא גם בהפרעות רבות. עם זאת, קשב לקוי יתבטא לא רק בבי"ס אלא גם בשיחה אתכם. במקום לבקש לחזור על הדברים ישנם ילדים שפשוט "מתפזרים" ולא קשובים עד שהשיחה מתמוססת.
  • ניסיון לקרוא שפתיים: הניסיון לקרוא שפתיים נעשה בצורה אינסטינקטיבית כאשר יורדת יכולת השמיעה. אם הילד מישיר מבט לכיוון השפתיים והפנים ומתרכז בהם, יתכן שישנה בעיה בשמיעה.
  • הגברת הווליום: בין אם זוהי הטלוויזיה, המחשב, הסרטון בסלולרי או המוזיקה, הגברת ווליום היא תסמין בולט שקל לשים לב אליו.

איך מתבצעת בדיקת שמיעה לילדים הלכה למעשה?

בדיקת שמיעה לילדים ניתן לבצע בשתי דרכים או שילוב בין שתיהן: בדיקה התנהגותית המבוססת על שיתוף פעולה מצד הילד או בדיקה אובייקטיבית שאינה מבוססת על תגובת הילד בצורה מודעת.

  • בדיקה התנהגותית: בדיקה זו היא בדיקה אודיומטרית, הבדיקה הראשונה שנעשית בכדי לדעת האם השמיעה תקינה או לא. הבדיקה מתקיימת בתא קטן ואטום בו נמצא הילד עם אחד מהוריו וקלינאית תקשורת אשר תפקידה להציג חפצים או תמונות. קלינאית תקשורת מחוץ לחדר משמיעה קולות הנשמעים ברמקולים שבחדר. הבדיקה נעשית בהתאם לשלב ההתפתחותי של הילד. כאשר הילד גדול יותר, מעל גיל 6, הבדיקה תיעשה בעזרת אוזניות כשיושמעו לילד צלילים בעוצמות ותדר שונה לכל אחת מהאוזניים ומילים עליהן יצטרך לחזור. בדיקה לילדים מעל גיל 6 דומה לבדיקה הנעשית למבוגרים.
  • בדיקה אובייקטיבית: בדיקה זו היא BERA או ABR. בבדיקה זו מוצמד מכשיר קטן לאזור עצם האוזן וממנו מושמעים צלילים ישירות לאוזן הפנימית כדי לבדוק את תפקוד האוזן הפנימית ועצב השמע ולעקוף את ההולכה דרך האוזן החיצונית והתיכונה. אלקטרודות המוצמדות לראשו של הילד קולטות את התגובות העצביות שישנן כתוצאה מהשמעת הצלילים

פענוח וניתוח בדיקת שמיעה וטיפול

לאחר בדיקת השמיעה מתקבל גרף הנקרא אודיוגרמה בו מפורטת תגובת הילד- עצבית או התנהגותית לצלילים בעוצמות או התדרים השונים. פענוח הבדיקה נעשה על ידי קלינאי תקשורת מוסמך או רופא מומחה, למשל רופא אף אוזן גרון. אם אכן ישנה בעיית שמיעה, יתכן שהילד יזדקק למכשיר שמיעה שיותאם לפי מבנה האוזן שלו והמקום בו ישנה הבעיה (יכולה להיות באוזן החיצונית, התיכונה או הפנימית). כאשר הבעיה היא נוזלים באוזן או דלקות חוזרות, רופא יטפל בעניין. ישנם אטמים מיוחדים שמפחיתים את הסיכוי לדלקות. התאמת מכשיר השמיעה נעשית במכון השמיעה, כשיתבצעו בדיקות נוספות על מנת להתאים את המכשיר בצורה מדויקת.י

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן