כל תרופה באשר היא עשויה לגרום לתופעות לוואי שליליות כאלו ואחרות. בין השאר ישנן תרופות שעשויות לגרום לבעיות שמיעה ותופעות נוספות הקשורות לאוזן הפנימית. תרופות אלו נקראות תרופות אוטוטוקסיות, כשישנן למעלה מ-200 תרופות שונות המיועדות לטפל במגוון רחב של בעיות רפואיות, שעשויות במקרים מסוימים לפגוע בשמיעה. בין היתר מדובר בתרופות אנטיביוטיות שונות, בתרופות אונקולוגיות, בתרופות משתנות ובנוגדי דלקת.
מעבר לירידה בשמיעה, שעשויה להיות זמנית או קבועה, התרופות האוטוטוקסיות עשויות לגרום לטינטון, סחרחורות והפרעות בשיווי המשקל. למעשה בדרך הכלל התסמין הראשון שיופיע הוא טינטון בשתי האוזניים ורק בשלב מאוחר יותר, יופיע הליקוי השמיעתי.
אילו תרופות עלולות לפגוע באיכות השמיעה?
להלן רשימה חלקית של תרופות שעשויות לפגוע בשמיעה:
- תרופות אנטיביוטיות – תרופות אנטיביוטיות ממשפחת האמינוגליקוזידים, הניתנות בעירוי לחולים הסובלים מזיהומים חמורים, הן מהתרופות הנחשבות לאוטוטוקסיות ביותר. בין היתר מדובר בנקומיצין, קנמיצין, אמיקצין, נאומיצין וגנטמיצין. התרופות במשפחה זו מסוגלות לעשות את דרכן בקלות רבה יחסית לאוזן הפנימית ובמקרים החמורים ביותר עשויות לגרום לחירשות מוחלטת.
- תרופות אונקולוגיות – ישנן מספר תרופות המיועדות עבור חולים אונקולוגים שעשויות להשפיע לרעה על יכולת השמיעה, בדגש על תרופות המכילות פלטינום כמו קרבופלטין וציספלטין.
- משתני לולאה – ישנן תרופות משתנות שונות שעשויות לגרום לבעיות שמיעה כמו פורוסמיד ובומטניד.
- נוגדי דלקת – אספירין במינון גבוה עשוי לגרום לנזק לשמיעה אם כי לרוב התופעות ייעלמו לחלוטין לאחר הפסקת הנטילה של התקופה.
כיצד מטפלים בבעיות שמיעה שמקורן בתרופות?
בדרך כלל על מנת להילחם בתופעות הלוואי של התרופה, כל מה שניתן לעשות זה להחליף את התרופה בתרופה בעלת פעילות דומה, שלא גורמת לתופעות לוואי במערכת השמיעה. עם זאת, אין להפסיק ליטול את התרופה באופן אוטומטי, מבלי להתייעץ על כך ראשית עם הרופא המטפל. לפיכך בכל מקרה שבו מופיעים תסמינים במערכת השמיעה על רקע טיפול תרופתי, יש לעדכן על כך את רופא אף אוזן גרון או הרופא המטפל ללא דיחוי. במקרים רבים הפסקת הנטילה של התרופה האוטוטוקסית תוביל להיעלמות התסמינים. למרבה הצער, במקרים מסוימים הפגיעה בשמיעה תהיה קבועה ולא תחלוף לאחר הפסקת הנטילה של התרופה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
דלקת כרונית באוזן התיכונה עם או בלי הרס של עצמות השמע: תסמינים, אבחון וטיפול
גידולי גלומוס – כיצד הם משפיעים על השמיעה? ואיך מטפלים בגידולים?
נוירומה של עצב השמיעה – מהי Vestibular Schwannoma? ואילו טיפולים קיימים?
אקסוסטוזות – גולשים בים? סקי מים? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על אוזן גולשים