שתלים במערכת השמיעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אקסוסטוזות

בעבר הדרך לשיקום השמיעה היתה מכשירי שמיעה נשלפים, תחילה מכשירים הממוקמים מאחורי האוזן ובהמשך מכשירים הממוקמים בתוך האפרכסת או תעלת השמע. היום, מלבד המכשירים הנשלפים ישנם גם מכשירי שמיעה מושתלים. המוכרים ביותר "במשפחת מכשירים" זו היא שתלי השבלול הנקראים גם שתלים קוכליאריים אך הם אינם השתלים היחידים. מכשירים מושתלים אחרים מהווים אלטרנטיבה למכשירי שמיעה נשלפים במקרה שאלה אינם מתאימים.

שתלים במערכת השמיעה - אלטרנטיבה למכשירי שמיעה נשלפים

מתי מכשיר מושתל יתאים יותר ממכשיר נשלף?

שתלי שבלול מהווים למעשה אופציה יחידה לשיקום השמיעה כשהבעיה היא באוזן הפנימית (שבלול) בתאי השערה הנקראים גם תאים קוכליאריים. תאים אלה ממירים את גל הקול לאותות חשמליים. לבעיה באוזן הפנימית מכשירי שמיעה נשלפים לא מהווים דרך שיקום. כשהבעיה היא באוזן החיצונית או התיכונה, מכשירי שמיעה נשלפים מאפשרים את שיקום השמיעה (כמובן בתנאי שנעשתה התאמה מוקפדת ואישית של סוג המכשיר למבנה האוזן, סוג הבעיה ורמת הפגיעה). יכולים להיות מצבים בהם מכשירים נשלפים לא יתאימו למטופל. לעיתים ישנה בעיה במבנה האוזן אשר מונע את האפשרות להרכבת מכשיר שמיעה. לעיתים ישנה רגישות להרכבת המכשיר או שישנן דלקות באוזן המהוות בעיה. גם לחירשות באוזן אחת ישנו שתל שיתאים יותר ממכשיר נשלף

סוגים שונים של שתלים

  • שתל עצם: שתל עצם הנקרא גם BAHA עונה על בעיה הולכתית באוזן החיצונית או התיכונה. שתל זה משדר את הצלילים דרך עצם הגולגולת ישירות אל האוזן הפנימית. זהו פתרון מצוין במצב של חירשות באוזן אחת. השתל משדר את הצלילים אל האוזן השומעת. השתל מורכב מחלק חיצוני הקולט את הצלילים ומהשתל עצמו. החיבור בין מעבד הקול לשתל נעשה באמצעות מגנט. הצלילים מגיעים כתנודות אל השתל ומכאן ממשיך תהליך השמיעה באוזן הפנימית. התקנת שתל עצם נעשית בניתוח האורך כשעה.
  • שתל אוזן תיכונה: שתל זה מיועד אף הוא לאלה שמכשיר שמיעה סטנדרטי בעייתי עבורם מסיבה כזאת או אחרת. מכשיר זה מורכב מחלק חיצוני ומשתל המושתל סמוך לעצמות השמע באוזן התיכונה או סמוך לפתח האוזן הפנימית. לאחר שגלי הקול נקלטים בחלקו החיצוני של המכשיר הם מועברים אל השתל אשר מביא לגירוי עצמות השמע באוזן התיכונה או ישירות את הכניסה לאוזן הפנימית.
  • שתל שבלול: שתל שבלול או שתל קוכליארי הוא ממכשירי השמיעה המושתלים המוכרים יותר. הוא, כאמור, מיועד לסובלים מלקות שמיעה שמקורה באוזן הפנימית, בעלי תאי שערה, אותם תאים הפזורים לאורך השבלול (האוזן הפנימית) ותפקידם הוא להמיר את גלי הקול לאותות חשמליים. גם שתל שבלול מורכב משני חלקים: חיצוני הקולט את הקול ומעבד אותו ושתל המושתל באוזן הפנימית וממלא את תפקיד תאי השערה.

כיצד נעשית התאמת שתלים?

התאמת מכשירי שמיעה מושתלים היא תהליך שיש לבצעו לאחר בדיקת שמיעה מקצועית ובצורה מוקפדת כדי שמכשירי השמיעה יותאמו למטופל בצורה האופטימלית.

  1. התהליך מתחיל במסירת פרטים רפואיים של המטופל, הבאת תוצאות בדיקות שמיעה או בדיקות אחרות שעבר. בנוסף נבדקים ומפורטים קשייו העיקריים של המטופל כמו שמיעה, שפה, דיבור.
  2. מכשירי השמיעה מותאמים על ידי קלינאי תקשורת לאחר מספר בדיקות שמיעה, כולל הבנת דיבור. אם הדבר רלוונטי, נערכת בדיקה גם עם מכשיר שמיעה רגיל.
  3. המטופל ממלא שאלונים בו מפורטים קשיי השמיעה בתפקוד היומיומי.
  4. לאחר קבלת כל הנתונים נבדק המטופל על ידי רופא אף אוזן גרון וקלינאי תקשורת להערכת מידת התאמתו להשתלה. אם נמצא מתאים מכל הבחינות, ניתנים לו הסברים על השתלים השונים ונבחר השתל המתאים לו ביותר.
  5. כאשר מדובר על שתל עצם ניתנת למטופל תקופת ניסיון בה הוא חובש מכשיר המחובר לסרט גמיש סביב הראש.
  6. לאחר שאכן נמצא שישנה התאמה מלאה של המכשיר נערך הניתוח בהתאם לסוג המכשיר.
  7. מספר שבועות לאחר הניתוח, כאשר ניתן לדעת שהשתל אכן נקלט ושלא נוצרות בעיות כמו זיהום או דלקת נעשית התאמה ותכנות של השתל וגם חיבור החלקים החיצוניים/
  8. המטופל נמצא במעקב שמיעתי לוודא שהמכשיר ממלא היטב את תפקידו.

גלו מה הם הגורמים לירידה בשמיעה

 

ראו גם:

אובדן שמיעה כתוצאה משימוש בתרופות – אלו התרופות שעלולות לשבש את השמיעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן