הצטברות נוזלים באוזן התיכונה היא בעיה מוכרת יחסית אצל ילדים, במיוחד פעוטות. לכן, ניתוח כפתורים שנועד למנוע הצטברות נוזלים נחשב אף הוא לניתוח שכיח מאוד אצל ילדים קטנים. הוא אף נחשב לניתוח השכיח ביותר בעולם הרפואה ועוברים אותו בישראל מאות ילדים מדי חודש. הכפתורים אשר מסייעים בניקוז נוזלים ובאוורור האוזן התיכונה מפחיתים משמעותית את הסיכוי להתפתחות דלקות אוזניים וכך גם את הסיכוי לפגיעה בשמיעה.
מה הם בעצם הכפתורים?
כפתורים הם צינוריות זעירות העשויות פלסטיק. הצינורות מהוות פתח ניקוז מן האוזן התיכונה החוצה. הפתח הנוצר מביא להתייבשות האוזן התיכונה והתאווררותה, מה שמחזיר את השמיעה למצב תקין, כל עוד מזהים את הבעיה בזמן ולא מחכים עד שנוצרים נזקים. הכפתורים הם זעירים כך שהילד לא ירגיש בנוכחותם ולא ייגרמו לו כאבים כתוצאה מהם.
מתי מומלץ לעבור ניתוח כפתורים?
כאשר ישנם זיהומים חוזרים ונשנים באוזניים המלווים גם בפגיעה בשמיעה ניתנת המלצה לניתוח כפתורים. כאשר אזור הנקרא חצוצרת השמע, אזור המחבר בין האוזן התיכונה לאף ומאפשר זרימת אוויר בשני הכיוונים, מזדהמת, הדבר גורם לכאבים וגם לפגיעה בשמיעה. ההמלצה על ניתוח זה ניתנת כאשר מתועדת ירידה בשמיעה של 25-30 דציבל בשתי דקות שמיעה בבדיקות שנעשו בהפרש של שלושה חודשים זו מזו. ישנם מצבים בהם הנוזלים המצטברים מתייבשים מעצמם כך שרק לאחר מעקב בן מספר חודשים בו רואה הרופא כי המצב אינו משתפר ואף מחמיר הוא ממליץ על ניתוח.
למידע נוסף בנושא: בדיקת שמיעה לילדים ומידע נוסף על בדיקת שמיעה לתינוקות
האם נדרשות הכנות מיוחדות לפני ניתוח כפתורים?
במשך שש שעות לפני הניתוח הילד צריך להיות בצום ולהימנע מאכילת אוכל מוצק. ניתן לשתות מים או תה עד שעתיים לפני הניתוח. חשוב להגיע לניתוח בריאים. מחלת חום היא סיבה לדחיית הניתוח. כך גם קושי נשימתי המתבטא בנזלת או שיעול, גם כאלה שאינם חמורים. כל מערכת אף אוזן גרון צריכה להיות נקיה כדי שהניתוח יצליח.
כיצד נערך ניתוח כפתורים בפועל?
הניתוח נערך בהרדמה כללית. כיוון שמדובר בד"כ על תינוקות ופעוטות, את ההרדמה יוכלו לקבל בהזלפה דרך הוריד או בשאיפה דרך מסכה. הדבר נתון לבחירת ההורה. הניתוח עצמו הוא הליך כירורגי מהיר. תחילה יבצע המנתח ניקוי של תעלת השמע. לאחר מכן יעשה נקב זעיר בעור התוף דרכו ישאב נוזלים שהצטברו באוזן התיכונה. בסוף יחדיר את הכפתורים דרך הנקב, זאת כדי להשאירו ולוודא שלא יסתם. לפני סיום הניתוח יטפטף הרופא טיפות אנטיביוטיות על מנת למגר כל זיהום. לאחר מספר שעות של מנוחה הילד יכול לחזור הביתה ואף לשוב לפעילות מלאה כבר למחרת.
האם הכפתורים נשארים באוזן באופן קבוע?
לא, לאחר מספר חודשים עד שנה הכפתורים יפלטו מעצמם מבלי שהילד אפילו ירגיש בכך. לאחר שהצינוריות נפלטות הנקב בעור התוף יסתם מעצמו.
מה צפוי להיות לאחר ניתוח כפתורים לילדים?
באופן עקרוני, לא צריכות להיות תופעות לוואי. לא צפויים כאבים מלבד במקרים בהם עבר הילד גם ניתוח להוצאת שקדים- לעיתים מבצעים שני ניתוחים אלה יחד. בכל מקרה אלה כאבים שניתן להתמודד איתם בעזרת אקמול או משכך כאבים אחר. בשלושת הימים הראשונים יתכן שיהיו הפרשות מהאוזניים. כל עוד מדובר בשלושה ימים ראשונים ולא מעבר לכך וכל עוד לא נוצרת מוגלה הדבר תקין. אם יש מוגלה חשוב לפנות לרופא אף אוזן גרון לבדיקה האם קיימת דלקת למרות הכפתורים.
האם צריך להיות במעקב לאחר הניתוח?
לאחר כחודש יש צורך להגיע לבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון (מספיק במרפאה, אין צורך להגיע לבית החולים בו הניתוח התבצע) ויש להמשיך להיות במעקב לפי הוראות הרופא עד ליציאת הכפתור ולסגירת הנקב בעור התוף.
האם ישנם דברים שיש להקפיד עליהם בעקבות הניתוח?
כן, חשוב למנוע חדירת מים לאוזניים. מקלחת לא תהווה בעיה אך בשחייה יש להכניס אטמים לאוזניים ומומלץ אף לחבוש כובע ים להגנה. רצוי לא לקפוץ למים ולהמעיט בצלילה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
טיפול בירידה בשמיעה: אילו סוגי טיפולים זמינים היום לסובלים מירידה בשמיעה?
סוגים של ליקויי שמיעה – בדקו מאיזה סוג של לקות שמיעה אתם סובלים?