מה הקשר בין אלצהיימר וירידה בשמיעה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מה הקשר בין אלצהיימר וירידה בשמיעה?

ידוע שאלצהיימר קשורה קשר הדוק עם גיל. ככל שאנשים מתבגרים כך עולה הסיכוי שלהם לסבול מצורה מסוימת של דמנציה אומה הקשר בין אלצהיימר וירידה בשמיעה? אלצהיימר. אולם, מחקרים חדשים מגלים כי ישנם סימנים נוספים, קונקרטיים, שיכולים להעיד על כך שדמנציה מתחילה להתפתח. אבחון מוקדם יכול לאפשר טיפול טוב יותר ושמירה על תפקודי מוח גבוהים יותר. חוקרים סבורים כי ישנו קשר בין אלצהיימר לבין ירידה בשמיעה ואלה הדברים שכדאי לכם לדעת בנושא.

עד כמה ירידה בשמיעה מעלה את הסיכון לאלצהיימר?

מסיבות שטרם הובררו עד תום, בקרב גברים ירידה בשמיעה מעידה על סיכוי יותר משמעותי לירידה בתפקודי זיכרון יותר מאשר בקרב נשים. כאשר מדובר בירידה משמעותית, שמוגדרת כרמת ירידה בינונית או גבוהה, הסיכוי עולה עד פי 5 לעומת אנשים ששמיעתם מוגדרת תקינה. מחקר שנעשה לאחרונה מראה כי כאשר השוו בין גברים בעלי שמיעה תקינה לבין אלה בעלי ירידה בשמיעה, בקרב הקבוצה השנייה עלה הסיכוי לדמנציה ואלצהיימר יותר מפי שניים אפילו כאשר הנבדקים לא היו מודעים לכך שהם אינם בעלי כושר שמיעה כתמול שלשום. ככל שאובדן השמיעה חמור יותר, כך תסמיני הדמנציה והירידה בזיכרון או אובדן ההתמצאות משמעותיים יותר.

האם גם ירידה קלה בשמיעה משפיעה?

ישנם חוקרים שחקרו את הנושא והגיעו למסקנה כי אפילו ירידה קלה בשמיעה מעידה על סיכוי גבוה במידה משמעותית ללקות באלצהיימר. עבור בעלי ירידה בשמיעה ברמה קלה או קלה בינונית, הסיכוי עולה פי שניים או פי שלושה בהתאמה. רמת הירידה בשמיעה מוגדרת בקושי לשמוע צלילים שנמדדים ברמה נתונה של דציבלים. על כל ירידה של 5 – 10 דציבלים, הסיכוי לדמנציה עולה ב-10 עד 20 אחוז. השאלה היא מדוע זה קורה והאם זה יכול לסייע בטיפול או מניעה? התשובה דווקא מעודדת.

כיצד ירידה בשמיעה קשורה לאלצהיימר?

ירידה בשמיעה זו בעצם ירידה באיתותים החושיים המגיעים מהאוזניים אל המוח. כאשר איכות השמיעה יורדת, בשל גיל וגם מסיבות נוספות, האזור במוח שמקושר לפענוח של אותות שמיעתיים נעשה פחות פעיל. במילים אחרות, מתחיל תהליך של התנוונות בחלק מסוים במוח. התגלה כי אובדן רקמת המוח במצבים כאלה מהירה ומקיפה יותר ביחס לאנשים שנהנים מאיכות שמיעה רגילה, נורמטיבית. קיימת גם השערה נוספת, שירידה בשמיעה גורמת לעומס נוסף על המוח. כלומר, המוח צריך להתאמץ יותר על מנת לנתח ולהבין את הצלילים השונים וכתוצאה מכך הוא "מתעייף" יותר. שחיקת המוח הופכת אותו לרגיש יותר להפרעות קוגניטיביות ובפרט, לאלצהיימר או מחלות דמנציה אחרות.

במה הבנת הקשר השמיעתי יכולה לסייע?

אנשים רבים סובלים מירידה מסוימת בשמיעה, בלי לדעת זאת. בדיקה יכולה לגלות אפילו ירידה מועטה בשמיעה ומסתבר שזה חשוב, חשוב מאוד. שימוש במכשירי שמיעה משפרים את איכות חייו של המשתמש ועוזרים לקיים חיים פעילים וטובים יותר. וכעת עולה כי טיפול זה מביא עימו תועלת גם ל"תחזוקת" המוח. כאשר מסייעים למוח לקלוט ולהבין את הצלילים בטווח רחב, מסייעים לו לפעול עם פחות מאמץ ולא גוזלים משאבים חיוניים לצרכי זיכרון ותפקוד. כמו כן, אותם מכשירי שמיעה שומרים בצורה טובה יותר על רקמת המוח ומניעה או לכל הפחות האטת ההתנוונות.

לסיכום, על פי סריקות מוחיות שבוצעו על ידי מדענים, שמיעה טוב מקושרת עם שמירה על המוח. אפילו אותות שמע שנקלטים בצורה תת מודעת חיוניים על מנת לשמור על עיבוד במוח ועל תפקוד גבוה. שמיעה מסייעת לריבוי משימות במוח כמו גם לאיכות חיים גבוהה, במדדים נוספים.

מקורות:
https://www.beltone.com/en-us/hearing-loss/types-and-causes-of-hearing-loss/alzheimers-and-hearing-loss
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-hidden-risks-of-hearing-loss

אולי יעניין אותך גם:

גיליתם שעווה מרובה באוזן? אל דאגה, יש מה לעשות

מתי כדאי לשקול שתלים במערכת השמיעה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן