הפידבק הראשוני שאנחנו מקבלים מהתינוק או התינוקת בגילאים מוקדמים הוא בעיקר תגובתם אלינו. לכן, לכל תגובה או אי תגובה של התינוק יש משמעות. נורה אדומה לגבי בעיה בשמיעה צריכה להידלק במיוחד כאשר במצב בו כאשר אנו נמצאים בשדה הראיה של התינוק הוא מגיב אלינו בצורה כלשהי על פי גילו וכאשר אנו מחוץ לשדה הראיה ורק משמיעים קול הוא אינו מגיב.
גם אם אינו בוכה למשמע חפץ כבד שנופל או טריקת דלת הדבר צריך לעורר חשד שישנה בעיית שמיעה. מה עושים ואיך מתבצעת בדיקת שמיעה לתינוקות?
הבדיקה הראשונה לבחינת איכות שמיעת התינוק – בדיקת סינון שמיעה
בדיקה שמיעה ראשונה אותה עובר התינוק נערכת עוד בבית החולים, לפני שהוא משוחרר הביתה. בדיקה זו נקראת בדיקת סינון שמיעה. כיוון שליילוד לא ניתן לבצע בדיקה התנהגותית הדורשת שיתוף פעולה כלשהו מצידו, מתבצעת בדיקה אובייקטיבית: בדיקת הדים קוכליאריים (OAE). בבדיקה זו מוצמד מכשיר זעיר לתעלת האוזן של התינוק. מכשיר זה משדר קולות בתדרים שונים וקולט את ההדים שנוצרים כתוצאה מפעילות תאי השערה שבאוזן הפנימית. אם הבדיקה אינה תקינה, לא ניתן לדעת האם הבעיה היא הולכתית (באוזן החיצונית או התיכונה) או תחושתית עצבית (באוזן הפנימית) ולכן יש להמשיך ולערוך בדיקות נוספות.
תגובות לרעשים בהתאם לשלב ההתפתחותי של התינוק
התפתחות התינוק במיוחד בשנה הראשונה נעשית במהירות רבה, בטווח של שבועות ניתן לראות שינויים משמעותיים. כך גם בתגובות התינוק לקולות או רעשים. בשבועיים שלושה הראשונים, לדוגמה, התינוק יזוז משמיעת רעש פתאומי. לאחר חודש הוא יסתובב לכיוון ממנו מגיע הרעש. בגיל שלושה חודשים התינוק ישתתק ויפסיק לזוז לשמע רעש פתאומי ואם תהיו לידו תוכלו לראות שהאישונים שלו מתרחבים. בגיל 4-6 חודשים התינוק יכול להביע חוסר שביעות רצון מצלילים חזקים וחדים ולבכות. בטווח גילאים זה התינוק מתחיל לחקות קולות וצלילים שהוא שומע, מה שמעיד על שמיעה טובה.
נדלקת נורה אדומה – מה עושים?
התינוק לא מגיב לקולות או דיבור? רגע לפני שאתם בטוחים שישנה בעיית שמיעה, הורידו את רמת הלחץ. אם מתעורר חשד קבעו תור ופנו לרופא אף אוזן גרון. לעיתים הבעיה נובעת מהיווצרות פקק שעווה החוסם את גל הקול או נוזלים באוזניים. דלקות או נוזלים באוזניים הן תופעות הקורות לא מעט בגילאים צעירים מאוד ולאחר טיפול השמיעה תקינה. עם זאת, אם התינוק סובל מנוזלים או דלקות באוזניים יש לעקוב ולשים לב לטפל בעניין בזמן.
כיצד נערכת בפועל בדיקת שמיעה בתינוקות בגילאים שונים?
הסממנים לכך שתינוק בן חודשיים שומע לאלה שתינוק בן שנה שומע הם שונים כך שהבדיקה מתנהלת מעט אחרת. בכל מקרה הנבדקים נמצאים עם הוריהם וקלינאית תקשורת אחת בחדר סגור ואטום לרעשים. היא תציג תמונות, משחקים, בובות או חפצים אחרים בהתאם להתפתחות הילד. קלינאית תקשורת נוספת משמיעה צלילים מהחדר החיצוני הנשמעים באמצעות רמקולים. בכל גיל ציפיות התגובה הן שונות:
- עד גיל שלושה חודשים: התגובה לצלילים חזקים תהיה בהלה. תגובה למשמע צלילים נמוכים יותר יכולים להיות השתתקות, חיוך, הפסקת מציצת אצבע.
- גיל 4-6 חודשים: אם זהו צעצוע המשמיע קול, התינוק יזיז את עיניו לכיוון הצעצוע. אם אלה צלילים המשודרים מחוץ לחדר, התינוק יפנה את עיניו לכיוון הרמקול. התינוק יגיב בצורה שונה מעט לשינויים בטון הדיבור.
- גיל 7 חודשים עד שנה: ניתן לשחק עם התינוק משחק קוקו בו הקלינאית או ההורה ישמיעו קול כשהם מתחבאים והתינוק יגיב לשמיעת הקול, יגלה סקרנות ורצון למצוא את משמיע הקול. תגובות למילים בסיסיות וקצרות כמו "בוא", או לשאלות בסיסיות כמו "רוצה"?
- שנה עד שנתיים: הצבעה על עצמים המוצגים לפניו, בין אם בתמונה ובין אם החפץ עצמו, ממלא בקשות כמו "תן יד לאמא/אבא", "תעצום עיניים" ועוד.
- שנתיים עד שלוש: מגיב לקול ההורה גם אם נמצא בחדר ליד, שומע את קול הטלוויזיה בעוצמה רגילה, עונה על שאלות פשוטות
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
דלקת אוזניים כרונית עם נוזל באוזן התיכונה: איך לטפל בדלקת נפוצה בילדים ופעוטות?