אקסוסטוזות – זה הזמן להכיר את תופעת 'אוזן הגולשים'

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אקסוסטוזות

אקסוסטוזות הם זיזי עצם וסחוס הצומחים על עצם תקינה, שעשויים לגרום לכאבים ובעיות נוספות. בגידולים אלה ניתן למצוא את כלאקסוסטוזות המרכיבים שניתן למצוא בעצמות תקינות. ההבדל הוא בסידור הפנימי של המרכיבים, שאינו מאורגן כמו בעצם בריאה. גידולים שפירים אלה עשויים להתפתח בעצמות שונות בגוף אך במאמר זה נתמקד באקסוסטוזות המתפתחים בעצמות תעלת השמע באוזניים. בעיה זו מוכרת בלעז כ-surfer's ear (אוזן גולשים) והסיבה לכך נעוצה בעובדה שבעיה זו שכיחה מאוד באופן יחסי, בקרב גולשים.

מהם גורמי הסיכון לאקסוסטוזות באוזן?

אחד מגורמי הסיכון לאקסוסטוזות בתעלת האוזן, הוא חשיפה חוזרת ונשנית לרוח ולמים קרים, החודרים לתעלת האוזן. לפיכך בעיה זו שכיחה לא רק בקרב גולשים הנוהגים לגלוש במים קרים אלא גם באלו העוסקים במקצועות ספורט דומים כמו קיאקים, סקי מים ועוד.

החשיפה החוזרת ונשנית למים קרים גורמת לתגובה גרמית הבאה לידי ביטוי בצמיחה לא תקינה של העצם. כתוצאה מכך, תעלת האוזן הולכת ונהיית צרה יותר ויותר. מדובר בתהליך פרוגרסיבי ומתמשך ולכן יתכן בהחלט שבשלבים הראשוניים שלו, החולה לא יחוש בתסמינים קליניים כלשהם. עם זאת, בהמשך, עם היצרות תעלת האוזן, הגידול עשוי לגרום לכליאה של נוזלים באוזן וכן להפריע לפינוי התקין של שעוות האוזניים דרך האוזן החיצונית. במקרים האלו, עולה הסיכון לסבול מדלקות אוזניים. לפיכך אין זה פלא שגולשים רבים סובלים מדלקות אוזניים באופן חוזר ונשנה.

ראו גם: גיליתם שעווה מרובה באוזן? אל דאגה, יש מה לעשות

בעשורים האחרונים גולשי גלים החלו להשתמש בחליפות גלישה המאפשרות להם לגלוש בסביבות קרות מאוד. כתוצאה מכך, שכיחות התופעה עלתה מאוד בקרב גולשים. אין ספק כי הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכוי לאקסוסטוזות באוזן, היא למנוע את הכניסה של המים והרוח לאוזניים על ידי שימוש באמצעי הגנה שונים כמו אטמי אוזניים ייעודיים.

אילו תסמינים יש לאקסוסטוזות באוזן?

בדרך כלל התסמינים לא יהיו שווים מבחינת דרגת החומרה שלהם בשתי האוזניים ולרוב אחת מהאוזניים תסבול מתסמינים חמורים יותר. זאת כיוון שהאוזניים לא חשופות לרוח ולמים קרים במידה שווה בזמן הפעילות הספורטיבית. שלושת התסמינים המרכזיים של אקסוסטוזות באוזן הם ליקוי שמיעה הולכתי שעשוי להיות מתמשך או זמני, דלקות אוזניים המופיעות בתדירות גבוהה וקושי להוציא נוזלים מהאוזן. דלקות האוזניים עשויות לגרום לכאבים בדרגות חומרה שונות והקושי לפנות נוזלים מהאוזן, עשוי להוביל לתחושה של "פקק באוזניים" או של "אוזניים סתומות".

כיוון שמדובר בגידולים המתפתחים ברוב המקרים באיטיות רבה, בדרך כלל הגידול מאובחן במטופלים באמצע שנות ה-30 עד סוף שנות ה-40 לחייהם. יש רק לציין בהקשר זה כי אקסוסטוזות עשויים גם להופיע בגילאים מוקדמים מאוד וכי ישנו קשר ישיר בין מידת החשיפה לרוחות ומים קרים לבין מועד הופעת התסמינים הקליניים: ככול שהחשיפה אינטנסיבית יותר, כך הסיכוי לפתח תסמינים מוקדמים, גבוה יותר בהתאם.

אילו דרכי טיפול קיימות לאקסוסטוזות באוזן?

במקרים שבהם הגידול חוסם את תעלת השמע ו/או גורם לתסמינים הפוגעים באיכות חיי המטופל, טיפול הבחירה יכלול הסרה כירורגית של הגידול. גידול להסרת אקסוסטוזות מבוצע בדרך כלל בהרדמה מלאה, כשהגישה יכולה להתבצע דרך תעלת השמע או מאחורי האוזן. בזמן ההחלמה מהניתוח, ישנה חשיבות עליונה להימנע מחשיפת האוזניים למים וזאת על מנת להפחית את הסיכוי לזיהומים וסיבוכים.

בדרך כלל לאחר הניתוח יידרשו מספר שבועות עד חודשים כדי להגיע להחלמה מלאה וחשיפות נוספות למים קרים ורוח, מובילות במקרים רבים להתפתחות מחודשת של הגידול ובעקבות זאת לא אחת יש לעבור ניתוח נוסף.

 

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

חידוש השמיעה באמצעים טכנולוגיים – כי העתיד כבר כאן

טראומה אקוסטית – תסמינים, נזקים והטיפול

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן