חוש השמיעה, לצד חוש הראויה, משמש את כולנו היטב לאורך החיים. נדיר מאוד כי פגיעה בשמיעה תהיה מידית, מהירה וחדה. מרבית המחלות או הליקויים בשמיעה יופיעו בצורה הדרגתית. נזק לשמיעה יכולה להופיע באוזן אחת, בשתי האוזניים, ולפעמים עם שילוב של צפצופים מטרידים המכונים טנטון. אחת המחלות הנדירות, אשר מאופיינת בפגיעה משמעותית בחוש השמיעה נקראת תסמונת סוסק.
מה יכול להוביל לירידה בשמיעה?
בתוך האוזן האנושית (בחלק הפנימי מעבר לתעלה) ניתן למצא את עצמות השמע, שערות זעירות וכן חלק מפותל דמוי שבלול. שם מצוי גם איבר שמעניק לנו את היכולת לשמור על שיווי משקל. פגיעה בשמיעה, אם כן, עלולה להיות מלווה גם בתחושה של סחרחורת ונטייה לנפילות. גם בתסמונת סוסק, הנחשבת לנדירה מאוד, עלולה ההשפעה על השמיעה להיות בעלת כמה רבדים. ראשית, חלק מהחולים סובלים מצפצופים וטנטון. שנית, חלק מהחולים מדווחים על סחרחורות ובחילות. בנוסף, הירידה בשמיעה עשויה להופיע בשתי האוזניים או באחת מהן.
חלה ירידה באיכות השמיעה שלי, האם יש לי תסמונת סוסק?
יש הרבה מאוד סיבות שיכולות לגרום לירידה בשמיעה. לדוגמא, חשיפה ארוכת שנים לרעשים עזים. לעיתים הנזק נגרם בשל פגיעה עצבית, בשל הצטברות נוזלים (פגיעה זמנית), חבלה בעור התוף ואף נזקים שנגרמו לעצמות הזעירות שבאוזן. אנשים מבוגרים עלולים לחוות ירידה טבעית ביכולת השמיעה, כחלק מההזדקנות. אם אתם מבחינים כי שמיעתכם ירדה, לכו להיבדק אצל רופא אף אוזן גרון. הסיכוי שחליתם בסוסק זניח מאוד וכמעט שואף לאפס. התסמונת הזאת מאוד נדירה ומאז שאובחנה לראשונה לקראת ראשית שנות השמונים, מספר החולים נותר קטן מאוד. מלבד זאת, לא רק ירידה בשמיעה מאפיינת את מהלך המחלה אלא גם סימפטומים נוספים.
מה הם הגורמים לתסמונת סוסק?
ירידה בשמיעה עלולה להופיעה בשל תגובה לתרופות מסוימות. אפילו היבטים גנטיים עלולים לגרום לכך. אולם, תסמונת סוסק ככל הידוע עד כה, איננה נגרמת מליקוי גנטי. על פי המחקר שבוצע עד כה (שאיננו רב יש לציין), מסיקים החוקרים כי זוהי מחלה אוטואימונית. כלומר, הסיבה הינה תגובת יתר של מערכת החיסון. מערכת החיסון תוקפת מסיבה מסוימת כלי דם שונים בגוף.
תוצאה מאותה פגיעה בכלי הדם, עלולים לחוות שורה של תסמינים. לצד ירידה בשמיעה, עלולים לחוות גם פגיעה ביכולת הראיה. בנוסף, עלול להתרחש שינוי במוח, בשל פגיעה בכלי הדם. הדבר עלול להיות מלווה בקשיים קוגניטיביים, קשיי זיכרון, אי רציפות בחשיבה, קושי לפתור אפילו בעיות פשוטות ועוד. גם השפעה על אוצר מילים וכושר ביטוי אפשרית.
מה הם סיכויי ההחלמה מתסמונת סוסק?
את התסמונת די קשה לאבחן, לא בשל מחסור בציוד אבחון. בגלל שלרוב הסימפטומים מופיעים בצורה מדורגת אך לא אחידה, נפוץ מאוד אבחון שגוי. חלק מהחולים סובלים תחילה מסחרחורות וכאבי ראש. אחדים יסבלו קודם לכן ממעין נקודות עיוורות או ירידה בשדה ראיה. יהיו כאלה שקודם כל ידווחו על ליקויי שמיעה, צפצופים או תופעות של שכחה, דיכאון, מצב רוח לא יציב וכן הלאה. לעיתים המחלה תאובחן כמחלה אחרת של המוח, מחלת עיניים, טרשת נפוצה ועוד.
לא קיימת כיום תרופה שמביאה לריפוי אולם חלק גדול מהחולים חווה שיפור במצב עם הזמן. שיפור במבנה המוח ושיפור בחושים אפשריים. חלק מהחולים חווים מצב כרוני, של שיפור ולאחר מכן החמרה מסוימת, לאורך השנים. טיפולים אפשריים כוללים מתן סטרואידים, תרופות מדללות דם וכן טיפולים נוספים בהתאם לאופי התסמינים ודרגת החומרה. חלק מהחולים מחלימים מהמחלה לאחר מספר שנים ולכן, משתדלים לטפל בצורה שתמנע מהנזק להפוך מכרוני לקבוע.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://rarediseases.org/rare-diseases/susacs-syndrome/
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7713/susac-syndrome