דלקת באוזן החיצונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דלקת באוזן החיצונית

האוזן החיצונית היא האזור הכולל את אפרכסת האוזן, תעלת האוזן וחלקו החיצוני של עור התוף. דלקת של האוזן החיצונית דלקת באוזן החיצוניתהיא דלקת המתפתחת בתעלת האוזן, כשברוב המקרים התהליך מתחיל בגירוי של העור. הגירוי הופך את העור לרגיש לזיהומים חיידקיים ופטרייתיים, המעוררים את התגובה הדלקתית. באוזן החיצונית פועלים מנגנונים שונים שתפקידם להפחית את הסיכון לזיהום ולכן הסיכון לדלקת עולה כאשר ישנה פגיעה באחד או יותר מהמנגנונים הנ"ל.

נהוג להבחין בין שני סוגים של דלקות באוזן החיצונית: דלקת מקומית, שמקורה בזיהום של זקיק שערה בתעלת האוזן ודלקת מפושטת, שיכולה להיות חריפה או כרונית. דלקת מפושטת חריפה תימשך עד שלושה שבועות ואילו דלקת מפושטת כרונית עשויה להימשך מספר חודשים ואף מספר שנים.

מהם הגורמים הבולטים להופעת דלקת באוזן החיצונית?

ישנו מגוון רחב של גורמים לדלקת באוזן החיצונית, כשבין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

  • זיהום של זקיק שערה הצומחת בתעלת האוזן החיצונית. הזיהום השכיח ביותר הוא זיהום של חיידק מסוג סטאפילוקוקוס אאוראוס.
  • הדלקת יכולה להתפתח כתוצאה מאלרגיה לחומרים שונים ובכלל זה כתוצאה מאלרגיה לטיפות אוזניים, לשמפו ועוד.
  • ישנם גם זנים מסוימים של פטריות שעשויים לגרום לדלקת באוזן החיצונית בדגש על קנדידה אלביקנס ואספרגילוס.
  • סביבה לחה מגדילה את הסיכוי ללקות בדלקת של האוזן החיצונית. זוהי האחת הסיבות בגינה נהוג לכנות את התופעה בשם אוזן שחיינים (swimmer's ear).
  • הסיכוי ללקות בדלקת של האוזן החיצונית עולה גם בעקבות שימוש תכוף בצבע לשיער, תרסיסי שיער ומרככי שעוות אוזניים.
  • גורמי סיכון נוספים לדלקת באוזן החיצונית כוללים בין השאר סבוריאה, אקנה, פסוריאזיס ואקזמה.

אילו תסמינים נלווים לדלקת באוזן החיצונית?

דלקת מקומית יכולה לבוא לידי ביטוי בפצעון אדום שעשוי להזדהם ולהפריש מוגלה. מגע בפצעון עשוי לגרום לכאב עוצמתי מאוד, גם במקרים שבהם מדובר בפצעון קטן יחסית. דלקת חריפה מפושטת עשויה לבוא לידי ביטוי בליקויי שמיעה או ירידה בשמיעה, נפיחות בבלוטות הלימפה בגרון, גרד בתעלת האוזן, קשקשקת בתעלת האוזן, נפיחות ואדמומיות בתעלת האוזן ובאוזן החיצונית וכאבים עזים באזור.
דלקת כרונית של האוזן החיצונית עשויה להתבטא בנוסף בהפרשה דלילה מהאוזן, מחסור בשעוות אוזן וכאבים המוחמרים בזמן תנועה. כמו כן עשויה במצב זה להיווצר שכבת עור יבשה ועבה בתעלת האוזן ובמצב זה התעלה עשויה להפוך לצרה יותר. היצרות של תעלת האוזן עשויה להוביל לבעיות שמיעה.

על אבחון דלקת באוזן החיצונית

תהליך האבחון מבוסס על תלונות החולה ועל בדיקה של רופא אף אוזן גרון המבוצעת באמצעות אוטוסקופ. מכשיר האוטוסקופ מאפשר לרופא להבחין בנפיחות ובאדמומיות בתעלת האוזן ובסימנים נוספים המעידים על התהליך הדלקתי. בנוסף יש לתשאל את המטופל בנוגע לגורמי סיכון כאלו ואחרים כמו שחייה, שימוש באטמי אוזניים, שימוש תכוף באזניות ועוד.
בהתאם לצורך, ניתן יהיה ליטול דגימה מאזור הדלקת על מנת לאבחן את הסוג הספציפי של הזיהום. זיהוי הזיהום הספציפי שגרם לדלקת מאפשר להתאים את התרופה הנכונה למטופל.

מהן אפשרויות הטיפול בדלקת באוזן החיצונית?

דלקת מקומית לרוב תחלוף מעצמה ללא טיפול, לאחר התפקעות הפצעון. במקרים שבהם הפצעון גורם לכאבים עזים, ניתן לבצע ניקוז יזום שלו במרפאה. במקרה של דלקת מפושטת אקוטית לעומת זאת, לרוב יהיה צורך לטפל באמצעות טיפות אוזניים. אם מדובר בזיהום פטרייתי, יינתנו טיפות המכילות חומרים אנטי פטרייתיים ואם מדובר בזיהום חיידקי, יינתנו טיפות אוזניים המכילות חומרי אנטי בקטריאליים.

בדרך כלל יהיה צורך להשתמש בטיפות במשך שבוע עד עשרה ימים אם כי לעיתים ניתן יהיה להסתפק בשלושה ימים בלבד. במקרים שבהם הדלקת מלווה בהפרשות רבות, יתכן שיהיה צורך לבצע שאיבת נוזלים מהאוזן וכן יתכן שייעשה שימוש בפתיל קטן הספוג בתרופה המתאימה. את הפתיל מחדירים לתעלת האוזן ומשאירם אותו במקומו למשך שתיים עד שלוש יממות.
במקרים של דלקת כרונית, לרוב ייעשה שימוש בטיפות אוזניים שלא מכילות חומרים אנטי פטרייתיים או אנטי בקטריאליים אלא קורטיקוסטרואידים להורדת הנפיחות. במקביל יעשה שימוש בתרסיס המכיל חומצה אצטית.

האם הדלקת באוזן עלולה לגרום לסיבוכים חמורים?

דלקת של האוזן החיצונית עשויה לגרום לסיבוכים במקרים נדירים בלבד. הסיבוכים האפשריים כוללים התפתחות של אבצס, היווצרות של דלקת או קרע בעור התוף והתפתחות של צלוליטיס (זיהום החודר לשכבות העמוקות של העור). במקרים נדירים במיוחד הזיהום עשוי לעבור מהשכבות העמוקות של העור לבלוטות הלימפה ואף לעשות את דרכו לזרם הדם.

אחד הסיבוכים הנדירים ביותר והחמורים ביותר כולל התפשטות של הזיהום לעצם שמקיפה את תעלת השמע. זיהום נדיר זה עשוי להתפתח בעיקר במטופלים הסובלים ממערכת חיסונית חלשה מהרגיל כמו חולי איידס או מטופלים אונקולוגים. במצב זה מטפלים לרוב על ידי ניתוח שבו מסירים את הרקמה המעורבת בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. ללא טיפול מצב זה עשוי להוביל למוות.

 

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

דלקת כרונית באוזן התיכונה עם או בלי הרס של עצמות השמע: תסמינים, אבחון וטיפול

דלקת קרום המוח: מה הקשר בין ירידה שמיעה לבין דלקת קרום המוח?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן