הריון והשפעתו על מערכת השמיעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הריון

תקופת ההיריון היא תקופה שבמהלכה מתרחשים לא מעט שינויים מטבוליים ופיזיולוגיים בגופה של האישה ההרה, שיכולים לבוא לידי הריוןביטוי במגוון רחב של תסמינים קליניים. בין השאר השינויים הרבים המתחוללים בגופה של האישה ההרה יכולים לבוא לידי ביטוי בירידה בשמיעה וכן בהפרעות בשיווי המשקל. מעבר לכך, נשים הסובלות ממחלות מסוימות המערבות את מערכת השמיעה, עשויות לסבול מהחמרה בתסמינים במהלך ההיריון.

שינויים בגוף במהלך ההיריון שעשויים להשפיע על השמיעה

אחד השינויים המשמעותיים ביותר המתרחשים בגופן של נשים הרות, בא לידי ביטוי בעלייה בנפח הדם במהלך הטרימסטר הראשון והטרימסטר השני של ההיריון. לאחר מכן, במהלך הטרימסטר השלישי, ניתן לראות עלייה בנפח הנוזלים שמחוץ לכלי הדם, המתבטאת בבצקות. בין השאר יתכן שתתרחש עלייה בנפח הנוזלים שנמצאים באוזן התיכונה. תופעה זו לא אחת גורמת לתסמינים של אטימות או תחושת מלאות חריגה באוזניים.

כאשר נוצר גודש ברקמה הרירית שבאוזן התיכונה, המטופלת עשויה לדווח על כך שהיא שומעת את הקול שלה בעוצמה גבוהה מהרגיל וכן ישנן לא מעט נשים הרות המדווחות על כך שהן סובלות מירידה בשמיעה המקושרת לעודף הנוזלים והגודש באוזן התיכונה, כשלרוב הירידה בשמיעה מתרחשת בעיקר בתדרים הנמוכים.

מעבר לכל זה, ייתכנו גם שינויים בלחץ הנוזלים באוזן הפנימית. במקרים אלו ייתכנו גם תסמינים שונים המערבים את מערכת שיווי המשקל (המערכת הווסטיבולרית). זוהי הסיבה בגינה ישנן נשים הרות המדווחות על תחושת ורטיגו במהלך ההיריון. בנוסף השינויים המתרחשים באוזן הפנימית, עשויים לגרום להופעת טינטון, כשלמעשה טינטון הוא התסמין השכיח ביותר הגורם לנשים הרות לפנות לאבחון אצל רופא אף אוזן גרון.

ברוב המוחלט של המקרים, כל התופעות הנ"ל וכן תופעות נוספות כמו רגישות גבוהה לרעשים חזקים, נוטות לחלוף מאליהן ללא כל טיפול לאחר הלידה.

האם ההיריון יכול להשפיע על בעיות קיימות במערכת השמיעה?

אם האישה ההרה סובלת מבעיה רפואית המערבת את מערכת השמיעה, ישנו סיכוי שבמהלך ההיריון תחווה החמרה של התסמינים האופייניים. יש לציין כי הכוונה היא לא למחלות שהתפתחו כתוצאה מההיריון אלא למחלות ובעיות רפואיות שהיו קיימות לפני הכניסה להיריון, שהחמירו בעקבות ובמהלך ההיריון.

אחת הבעיות הרפואיות שנוטות להחמיר במהלך ההיריון נקראת אוטוסקלרוזיס או טרשת האוזן. מחלה זו באה לידי ביטוי בהסתיידות של עצם זעירה הממוקמת באוזן התיכונה, הנקראת עצם הארכובה. עצם זו היא אחת משלוש עצמות השמע ותהליך ההסתיידות גורם לפגיעה ביכולת התנועה של העצם, האחראית להעברת והגברת רעשים וצלילים.

ככול הנראה שינויים ברמת הורמון האסטרוגן במהלך ההיריון, משפיעים על צפיפות העצם ובעקבות כך נשים הסובלות מהמחלה, לא אחת חוות החמרה של התסמינים במהלך ההיריון. לרוב התסמינים מחמירים בטרימסטר השלישי וכן תיתכן החמרה לאחר הלידה. ישנן אף נשים שסובלות מהחמרה הדרגתית, כשבכול ההיריון השמיעה נפגעת בצורה חמורה יותר. במקרים החמורים ביותר, תופעה זו עשויה להסתיים בחירשות מוחלטת, המצריכה טיפול כירורגי שבו מחליפים את העצם הפגועה בתותב מלאכותי.

החמרה בתסמיני מחלת מנייר במהלך ההיריון

השינויים שהוזכרו לעיל, המתרחשים בלחץ הנוזלים באוזן הפנימית במהלך ההיריון, עלולים בנוסף להוביל להחמרה בהסתמנות של מחלת מנייר. מחלה זו באה לידי ביטוי בהתקפים שבהם ישנו שילוב של תסמינים במערכת שיווי המשקל ובמערכת השמיעה, כשלרוב מדובר בליקוי שמיעה בדרגת חומרה מסוימת, בטינטון ובתחושת ורטיגו.

במהלך ההיריון, נשים הסובלות ממחלת מנייר, עשויות לחוות התקפים של ורטיגו בתדירות גבוהה יותר. במקרים אלו יש להקפיד על שימוש בתרופות המתאימות לנשים הרות שכן חלק מהתרופות המיועדות לסובלים ממחלת מנייר, אסורות לשימוש במהלך ההיריון.

אובדן פתאומי של השמיעה במהלך ההיריון

אובדן פתאומי של השמיעה במהלך ההיריון מתרחש לעיתים נדירות ביותר, אך בכל זאת חשוב להכיר את התופעה, שכן היא עשויה לגרום לחרדה גדולה ולסטרס רב. ליקוי שמיעה זה מופיע בצורה פתאומית ומתפתח בטווח של עד 72 שעות. הטיפול בבעיה זו מבוסס על שימוש בסטרואידים או Dextran אם כי אין עדיין בנמצא פרוטוקול טיפול אחיד בשל העובדה שמדובר בתופעה נדירה מאוד, שלא נחקרה מספיק.

אל תוותרו על בדיקה רפואית

בכל מקרה שבו מופיעים ליקויי שמיעה או תסמינים כאלו ואחרים המערבים את מערכת השמיעה ושיווי המשקל במהלך ההיריון, ישנה חשיבות עליונה לדווח לרופא המטפל וחלילה לא לפטור את התסמינים השונים כלאחר יד ולייחס אותם למהלך הטבעי של ההיריון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן