שמיעה היא חוש מרכזי שבלעדיו נתקשה מאוד להבין את המתרחש סביבנו, לתקשר, ובאופן כללי איכות החיים שלנו תיפגע. תהליך השמיעה מתחיל מהאוזן החיצונית ומסתיים בגזע המוח. בכל שלב משלבי השמיעה ובכל אזור באוזן יכולה להיווצר בעיה שתפגע בשמיעה. ישנן בעיות שניתנות לפתרון ולהחזרת השמיעה וישנן בעיות שאינן ניתנות לפתרון אלא רק לשיקום. חלק מסוים מהבעיות הניתנות לפתרון, מטופל באמצעות תרופות.
קצת מידע על תהליך השמיעה
על מנת להבין איך ישנם סוגי בעיות רבים כ"כ וכיצד דרכי הפתרון או השיקום הן רבות, יש להבין את תהליך השמיעה והגורמים שלוקחים בו חלק. כאמור, תהליך השמיעה מתחיל מהאוזן החיצונית. גל הקול נכנס דרך האפרכסת ועובר בתעלת השמע עד לעור התוף. עם פגיעת גל הקול בעור התוף, הוא מתחיל לרטוט. הרטט מניע את עצמות השמע שבאוזן התיכונה ונכנס אל חלל האוזן התיכונה. חלל האוזן התיכונה מהווה מערכת הגברה. הרטט המוגבר נכנס אל האוזן הפנימית- השבלול. תאי השערה (תאים קוכליארים) המפוזרים לאורך השבלול ממירים את הרטט לאותות חשמליים. אותות אלה מגיעים לגזע המוח דרך עצב השמע.
שמיעה היא תהליך מורכב ומגוון גורמים יכולים לשבש אותו
בעיות הגורמות לירידה בשמיעה יכולות להיות באוזן החיצונית, התיכונה או הפנימית, לנבוע מזיהום או דלקת, מפקק שעווה, מהסתיידות עצמות השמע, נוזלים באוזן התיכונה או בעיה בתאי השערה באוזן הפנימית. בעיה באוזן הפנימית אינה ניתנת לפתרון היום אלא רק לשיקום באמצעות שתל קוכליארי יש בעיות שניתנות לפתרון באמצעות ניתוח. ישנן מספר בעיות שניתנות לפתרון או שיפור בעזרת תרופות.
קראו על עוד גורמים לירידה בשמיעה
בעיות שמיעה שבכוחן של תרופות לפתור
- ירידה פתאומית בשמיעה: ירידה בשמיעה שפוקדת את האדם באופן פתאומי היא תופעה בשכיחות של כ 20 מקרים לכל 100,000 איש. לרוב היא תקרה באוזן אחת ויכולה להיות מלווה גם בטנטון (צפצוף דק) או סחרחורת. פעמים רבות המחלה מאובחנת באיחור כי בטעות חושבים שמדובר על תופעת לוואי של הצטננות או פקק שעווה שישנו באוזן החיצונית. אבחון המחלה נעשה בעת בדיקת שמיעה מקיפה. ישנם חולים אצלם המחלה תעבור לבד כפי שהגיעה, אך כיוון שאי אפשר לדעת מראש שכך יקרה, נותנים לחולים אלה תרופה סטרואידית דרך הפה במינון מקסימלי של 1 מ"ג לכל ק"ג במשך חמישה ימים וירידה הדרגתית לאחר מכן. לסטרואידים יכולות להיות תופעות לוואי כמו עליה בלחץ הדם, ברמת הסוכר ועוד, לכן משתדלים לתת רק את המינון ההכרחי.
- פקק שעווה באוזן: הצטברות פקק שעווה באוזן החיצונית החוסם את הדרך של גל הקול לעור התוף והלאה נחשבת תופעה נפוצה יחסית. בחלק מהמקרים טיפות אוזניים או תרסיסים יעודיים להמסת שעווה יעשו את העבודה. אם לא, רופא אף אוזן גרון יבצע ניקוי ושאיבת השעווה במכשיר מיוחד.
- דלקת באוזן החיצונית: דלקת באוזן החיצונית נוצרת כתוצאה מזיהום כלשהו. פעמים רבות הזיהום נגרם כתוצאה מהרטבת האוזן (במיוחד ברחצה בים או בבריכה) או מחלת עור בתעלת השמע. הדלקת גורמת לנפיחות באוזן ולחסימת גל הקול. הטיפול בדלקת, מלבד ניקוי האוזניים על ידי רופא והימנעות מהרטבה היא טיפות אנטיביוטיות בתוספת סטרואידים/
- דלקת באוזן התיכונה: דלקת באוזן התיכונה נפוצה בעיקר אצל ילדים אך יכולה להיות גם אצל מבוגרים, עם או ללא הצטברות נוזלים. הטיפול יהיה ברוב המקרים טיפול אנטיביוטי.
כפי שניתן לראות, הטיפול בתרופות יעיל רק בבעיות שהן בעיות הולכתיות – בעיות באוזן החיצונית או התיכונה. כשהבעיה היא תחושתית- עצבית- באוזן הפנימית, תרופות לא יהיו הפתרון. גם לבעיה הולכתית תרופות לא יהוו תמיד פתרון, כמו במצב של אוטוסקלרוזיס (הסתיידות עצמות השמע) ובעיות אחרות, אך יכולות להועיל במקרה של דלקות וגם כשנראית ירידה פתאומית בשמיעה. בירידה פתאומית בשמיעה יש חשיבות רבה לאבחון וטיפול מוקדם על מנת שטיפול תרופתי אכן יביא להחלמה.
אולי יעניין אותך גם:
טיפול בירידה בשמיעה: אילו סוגי טיפולים זמינים היום לסובלים מירידה בשמיעה?